Опис досвіду роботи вчителя історії і правознавства

Клеванської ЗОШ №1IIIIступенів

Столярця Андрія Миколайовича

Сьогодні не можна бути педагогічно грамотним фахівцем без вивчення новітніх освітніх технологій. Традиційно застосовувані методи, за яких учні лише сприймають знання, що їм передаються, здатні сформувати в учнів тільки визначений «заданий» тип подальших дій та поведінки. Учителю необхідно орієнтуватись в широкому спектрі сучасних інноваційних технологій, ідей, напрямів. Саме тому я обрав своєю проблемою у педагогічний діяльності «Використання сучасних інноваційних технологій у вивченні історії та правознавства».

Дуже часто, кажучи про права людини, рівність та свободу, ми забуваємо про те, що в нашій конкретній школі, конкретному класі дитина лишається одиницею «процесу», абстрактним об’єктом, який майже не говорить, бо не хоче говорити. Заговорити з учнями як з партнерами, дотримуватися рівня дитини – мета інтерактивного навчання. Для того, щоб учень перейнявся жагою відкриття, треба забезпечити, аби його особа перебувала у центрі всієї діяльності, стати посередником у взаємодії суб’єктів навчання.

На уроках « Правознавства» найскладнішим випробуванням для вчителя є те, що йому майже нічого не потрібно розповідати учням. І після цих уроків розумієш, що у нас дуже розумні діти, а талант вчителя полягає в тому, щоб бути для них помічником, просто підтримати їх, створивши умови для того, щоб діти вчилися працювати самостійно.

При використанні інтерактивних методик важливим є звернення до думки учня як на етапі визначення мети уроку, так і під час підбиття підсумків уроку. Також дуже важливо знати, чи досягли учні очікуваних результатів уроку. Тому мета уроку повинна бути зрозумілою учням і посильною для досягнення. Одним із головних прийомів є фіксація мети, очікуваних результатів на дошці, щоб повернутися до неї наприкінці уроку й переконатися, що мета досягнута.

Основними запитаннями для перевірки очікуваних результатів можуть бути такі:

• Що нового дізналися на уроці?

• Що вас найбільше зацікавило?

• Про що ви хотіли б дізнатися більше?

• Як ви будете використовувати ті знання, що отримали на уроці?

Ці та подібні питання можна ставити й під час перевірки домашнього

завдання.

У процесі інтерактивного навчання учитель та учень є рівноправними

учасниками; правда, учитель зобов’язаний бути першим серед рівних. Отже, демократичний стиль управління учнівським колективом — характерна ознака інтерактивного навчання.

Також важливим під час організації різних видів роботи на уроці є різноманітне розташування учнівських столів (в ряд, декілька столів поряд,

по кругу). Це сприяє створенню творчої атмосфери в процесі пізнавальної діяльності учнів.

Основу інтерактивного навчання становить активізація пізнавальної діяльності учнів за допомогою спілкування учнів між собою, учнів з учителем, між групами, спрямованого на вирішення спільної проблеми.

Слід зауважити, що, по-перше, інтерактивні методи вимагають певної зміни життя всього класу. По-друге, використання інтерактивних методик — не самоціль. Це лише засіб досягти такої атмосфери в класі,що найкраще сприяє розумінню демократії, духу права і громадянського суспільства, співробітництва, взаєморозуміння й доброзичливості.

По-третє, не всі вчителі «створені» для інтерактивних методик, що передбачає відверте спілкування зі школярами. Але використання цих методик дає можливість для фахового росту, для навчання разом з учнями.

По-четверте, для того, щоб охопити весь обсяг матеріалу і глибоко його вивчити, вчитель повинен старанно планувати свою роботу, а для здійснення контролю над ходом навчання також потрібно попередньо добре підготуватися.

Таким чином, вивчення « Правознавства»— це практичне застосування права у повсякденному житті. Завдання цієї дисципліни полягає в розвитку у дітей розуміння цінностей і принципів, на яких ґрунтується правова система, під час систематичного навчання й застосування інтерактивних методів. Звичайно дослідити всі педагогічні технології, тим більше застосовувати їх у своїй педагогічний діяльності є практично неможливо, оскільки їх є надто багато і не дивно, що кількість їх збільшується.

Тому у ході своєї діяльності я ставлю собі за ціль використовувати ті педагогічні технології, які реально сприяють підвищенню рівня навченості та зацікавленості учнів на уроках історії та правознавства. А саме застосування інтерактивних методів роботи: «мозкового штурму», дискусій, групового та індивідуального аналізу правових ситуацій, взаємонавчання, «мікрофон» , «займи позицію», «методу Прес»; імітації спрощених судових засідань, навчальної мозаїки, рольових ігор, моделювання, тощо. Адже не тільки зміст формує у молоді демократичні цінності, а й стиль навчання.